Behandling med medicin til vægttab kan overvejes for personer, der kæmper med overvægt eller fedme og har haft svært ved at opnå betydeligt vægttab gennem kostændringer og motion alene. Medicin til vægttab anvendes normalt som en del af en omfattende vægtstyringsplan, der inkluderer kost- og livsstilsændringer. Det er vigtigt at huske, at medicin alene ikke er en “quick fix” og bør kombineres med sunde vaner for de bedste resultater. Wegovy er et af de vægttabsmediciner, der har gjort sit indtog i Danmark. Medicinen produceres af Novo Nordisk, og den er receptpligtig.

For at anvende Wegovy er der visse krav, der stilles, da alle ikke er egnet til medicinen. Man skal konsulteres af en læge, og der er krav til, hvad BMI’en mindst skal ligge på. Desuden skal patientens helbredssituation vurderes, da nogle patienter ikke kan tage medicinen, hvis de har en sygdom, der forhindrer dette. Hvis man er gravid eller ammende gælder det også, at man ikke er egnet til medicin.

Når en patient egner sig til at modtage medicin til vægttab, skal denne indsprøjte medicinen en gang om ugen. Doseringen afgøres af lægen, og man får vejledning i kost. Ved at kombinere vægttabsmedicinen med en sundere livsstil, motion, aktiviteter etc. kan man opnå hurtigere resultater.

Vejen til det varige vægttab

Mange danskere døjer med svær overvægt, og flere har forsøgt sig med diverse slankekure eller kirurgiske indgreb. En slankekur kan have sine fordele, men det har for de fleste en aftagende effekt, hvorfor man i perioder ikke kan se forskel, når man står på vægten. Det skyldes bl.a., at kroppen på sigt tilvænner sig situationen, hvorfor det påvirker stofskiftet. Et af de punkter, der adskiller en kur fra medicinsk vægttab, er, at man ikke sulter sig selv. Stoffet i medicinen er blot med til at regulere appetitten, og med den rette kostvejledning og kostplan sulter man ikke kroppen. En af de første ting, man skal have for øje, når man skal i gang med sin vægttabsrejse, er, at det  skal ses som en kurs og ikke en kur mod et varigt vægttab. Med støtte fra lægen og eventuelt en coach eller en sygeplejerske samt det rette mindset, kan man nå hurtigere i mål.

Ønsket om vægttab bør ikke komme af udseendemæssige årsager, men af at man vil forbedre sin livskvalitet. Livskvaliteten og livsglæden kommer af, at man ændrer de dårlige vaner. Hvis man frem for medicin eller en kur vælger kirurgi, vil man se resultater, men hvor vedvarende er resultaterne, hvis ikke man ændrer på sine vaner? Når man får tilknyttet en coach/sygeplejerske, kan denne motivere og støtte patienten, så det giver en tryghed. En af fordelene ved at starte et forløb med medicinsk vægttab er, at man ikke er alene.

Hvad kan behandling med medicin til vægttab bidrage med?

Når man bliver behandlet med vægttabsmedicin, kan det accelerere vægttabsprocessen. Processen kan fremskyndes yderligere, når vægttabsprogrammet også omfatter motion og sund kost. I takt med at man omstiller sig selv til en sundere livsstil, vil det også have effekt på helbredet. Når man taber overskydende vægt, kan det medføre gavnlige virkninger, som reducerer sandsynligheden for at udvikle op til 60 forskellige sygdomme, der i visse tilfælde forbindes med overvægt. Mange patienter, der tager vægttabsmedicin, oplever, at faktorer, som påvirker blodtrykket, formindskes. Endvidere viser nogle undersøgelser, at eksempelvis Wegovy reducerer risikoen i at udvikle hjertekarsygdomme. Denne type medicin kan også være medvirkende til, at man minimerer risikofaktorer ved at få type 2-diabetes.

Når man som patient ikke sulter sig selv, og at man ser, at man opnår resultater ved brug af medicin til vægttab, kan det for mange være en motiverende faktor. Det kan opmuntre patienten, så denne får det bedre psykisk, da det bliver en succes for personen. Foruden psyken kan medicinen, grundet vægttabet, medvirke til, at man øger sit fysiske velvære.

En væsentlig del af et forløb med vægttabsmedicin er, at man ændrer sine vaner. Ved at ændre de dårlige vaner, oplever flere, at de har mere overskud, energi og lyst til at være mere aktive i hverdagen.

Når medicinsk vægttab med Wegovy sammenlignes med andre former for medicin til vægttab, kan denne tilpasses den enkelte persons behov. Hvis lægen vurderer, at man kan optrappe medicinen, kan dette justeres. Omvendt kan man have et ønske om at nedtrappe medicinen på sigt, hvilket også er en mulighed med Wegovy.

Medicin til vægttab kan bidrage med meget, men det er ikke alle, der bliver anbefalet at tage det. Hvis man er gravid eller ammende, er det en faktor, der gør, at man ikke egner sig. Andre faktorer som patientens medicinske historie eller sygdomme kan også medføre, at man ikke egner sig, selvom man opfylder kravet for BMI etc. Det er derfor altid bedst at konsultere en speciallæge i almen medicin eller en sundhedsperson, hvis man overvejer at bruge medicin til vægttab.

Kategorier: Diverse