Køkkenet har over tid skiftet både udseende og funktion – og før det fortsat løbende. I et historisk perspektiv fungerede køkkenet i sin begyndelse udelukkende som et funktionelt rum, hvor tilberedning af mad fandt sted.

Køkkenet var i starten også lidt af sjældenhed, da det primært var et rum, der fandtes i mere velhavende hjem. Og her var det tjenestefolk, som tog sig af selve madlavningen.

Før 1900-tallet havde køkkenet et åbent bålsted som det centrale punkt. I takt med moderniseringen kom forskellige apparater dog til og erstattede den åbne ild, heriblandt komfuret.

De tidlige versioner af køkkenet var også udstyret med forskellige former for beslag såsom loftkroge, en påmonteret kommode mens køkkengulvet udgjordes af sten- eller klinkegulv.

Opvasken blev klaret i det tilstødende vaskekammer, mens madvarer blev opbevaret i spisekammeret. Dengang var disse rum ikke en integreret del af køkkenet, som vi kender det i dag.

I 2022 har køkkenet udviklet sig til at være et multifunktionelt rum, der ofte spiller rollen som boligens hjerte.

Ændringer af eksisterende køkken

Men måske er du som boligejer indehaver af køkken, hvis design ikke helt står mål med nutidens udtryk. Alt afhængigt af, hvor omfattende en renovering du planlægger at kaste dig ud i, er der flere aspekter, du skal tage højde for.

Det er eksempelvis ret ligetil udskifte fast inventar såsom køleskab, komfur og skabe. Vær dog opmærksom på, at hvis dit hus er fredet, skal du indhente tilladelse hos Slots- og kulturstyrelsen. Det gælder, selvom du ‘kun’ planlægger mindre udskiftninger – eksempelvis af et køkkenvindue eller køkkendøren. Alle dele, der er en del af husets historiske værdi, kræver tilladelse at ændre.

Når det kommer til at installere nyt køkkeninventar, lad os tage en emhætte som eksempel, skal du være opmærksom på ikke at beskadige køkkenets oprindelige elementer. Det kan være ældre træbjælker eller porøse gipslofter.

Har dit køkken flere historiske elementer, bør du overveje at beholde dem for at beholde det historiske udtryk. Det kan være en gammel brødovn, en støbejernsserie, stenflag, gamle gulvfliser, pejs og gesims. Ønsker du dog at udskiftes nogle af disse elementer, skal du huske at indhente tilladelse til det.

Det helt nye køkken

Står du med et køkken, hvor renovering eller optimering ikke kan svare sig, kan du kaste dig ud i at skabe et helt nyt køkken, hvor du selv sætter dit præg på det endelige design.

Er tilfældet, er der en række udfordringer, du skal tage stilling til.

I ældre boliger er der en række elementer, såsom gipsvægge, skorstensstykker og finsnedkeri, som det er svært at indhente tilladelse til at fjerne, endsige erstatte. Og ønsker man eksempelvis at rykke køkkenet til et helt nyt rum, er det næsten umuligt ikke at komme til at forvolde skade på bevaringsværdige elementer.

Derfor er det en god idé, som det første at beslutte, hvad dit nye køkken skal kunne. Dermed er det også nemmere for dig at tage stilling til, om det er renovering eller flytning af køkkenet, der er den rette løsning.

Ældre køkkener er kendetegnet ved at være relativt små. En løsning til at gøre det mere omfangsrigt er at bryde en væg ned, så du i højere grad for et køkken-alrum. Her er det fordelagtigt at rådføre sig hos enten en ingeniør eller en arkitekt, der kan klarlægge, hvorvidt det overhovedet er muligt at fjerne den ønskede væg.

De eksisterende vægge kan også indeholde særlige dekorationer eller paneler, der skal bevares.

Hent inspiration

Som det fremgår af ovenstående, er der rigeligt med, du skal være opmærksom på i forbindelse med renovering af ældre, og særligt bevaringsværdige køkkener.

Det kan være svært at vide, hvor man i det hele taget skal starte, og netop derfor er det anbefalelsesværdigt at starte hele processen med nyt køkken, eller renovering heraf, at starte med at hente inspiration. Her kan en af Rotpunkts mange butikker i Danmark klart anbefales, da de er førende indenfor køkkener og alt, der hører sig til. Og så har de fantastiske showrooms, hvor man virkelig kan få en fornemmelse af de forskellige køkkener.

Kategorier: Produkt