Korn kommer oprindeligt fra Mellemøsten. Her begyndte mennesket først at kultivere de store marker, der dannede fundamentet for store byer og civilisationer. For 6000 år siden i stenalderen begyndte korn at blive dyrket i Danmark, hvilket gjorde datidens jægere og samlere mindre afhængige af naturen. Gennem over 150 generationer blev de bedste kerner fra årets høst brugt til næste års dyrkning. Sådan endte vi med de kornsorter, der i dag bliver til det brød, som vi spiser.
Der er dog enormt stor forskel på, hvordan man høstede og transporterede kornet dengang i forhold til i dag. Hvor man dengang brugte primitive kornsegl, håndkræft og hestevogne, har landbruget i dag udviklet sig til at bruge fascinerende maskiner og løsninger til at høste og transportere kornet.
Her giver vi en kort gennemgang af, hvordan kornet transporteres fra marken til dit spisebord.
Fra mark til mad
Først høstes kornet af landmændene på landets kornmarker. Her bruger landmændene store mejetærskere og andre høstmaskiner til at høste og samle kornet.
Dernæst er det blevet tid til at transportere kornet fra marken til produktionen. Her benytter landbruget også en lang række spændende maskiner. Først skal kornet læsses på en kornvogn, og her bruger man en såkaldt kornkanon. Kornkanonen kan transportere kornet i en skrå vinkel fra en beholder op til selve kornvognen. Kornkanonen er dog ikke den eneste form for maskine, som bruges til at transportere kornet.
En anden spændende maskine i denne proces hedder en kædeelevator. Kædeelevatoren er en fascinerende konstruktion, der kan transportere kornet lodret helt op til omkring 20 meter fra jorden. Denne kædeelevator bruges ofte som en del af et landbrugs faste transportsystem, der hver dag løfter mange tons korn til de rigtige beholdere.
Når kornet ligger i den rigtige silo, er der stadig en stor opgave i at håndtere og belufte kornet, så det bibeholder den rigtige kvalitet. Nu er kornet klar til at blive lastet på en lastbil, der kører kornet til en fabrik, hvor det kan bearbejdes. På de forskellige fabrikker bliver kornet til brød og mange andre fødevarer. Fødevarerne bliver pakket og kørt til en forretning, hvor du kan samle det op.
Nu er kornet kommet hele vejen fra marken til spisebordet og er klar til at blive nydt.