Øjenlaseroperationer giver mulighed for at få et nyt syn på verden, bogstavelig talt. I dag har mange mennesker synsproblemer, herunder nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. Synsproblemerne kan være en daglig udfordring, der kræver briller eller kontaktlinser for at opretholde klart og skarpt syn. Med teknologisk og medicinsk udvikling blev det i slutningen af 1900-tallet muligt at få foretaget øjenlaseroperationer, hvilket siden da kun er blevet bedre med tiden. 

Hvordan fungerer en øjenlaseroperation?

I Danmark bliver øjenlaseroperationer udført på adskillige klinikker, hvor selve proceduren er et hurtigt indgreb, der går ud på at omforme øjets hornhinde. Hornhinden er gennemsigtig og er øjets yderste lag og omformes med hjælp fra en præcisionslaser. Ved at omforme hornhinden kan operationen rette op på synsfejl og give en mulighed for at se klart og tydeligt uden hjælpemidler. De to mest almindelige øjenlaseroperationer er LASIK og LASEK, men hvad er egentlig forskellen på de to?

Hvordan foregår en LASIK-operation?

I en LASIK-operation bliver en flap i øjets hornhinde skåret ud. Flappen skæres enten ud med et skarpt medicinsk værktøj eller med en laser. Når flappen er fjernet, får laseren nu plads til at komme ind til øjets hornhindestroma, hvilket er den tykke del af hornhinden. Det er den del, som skal omformes. Derefter udføres øjenlaseroperationen med en excimer laser. Afhængigt af din synsstyrke skal hornhinden enten flades ud eller have mere krumning. Hvis du er nærsynet, har øjet brug for en fladere hornhinde. Er du derimod langsynet, har øjet brug for mere krumning på hornhinden for at kunne se bedre. Hele proceduren tager typisk mellem 10-15 minutter fra begyndelse til slut. 

Hvis øjet bevæger sig under operationen, er det ikke et problem, da den avancerede laser kan følge øjets bevægelser, så laseren kun opererer, hvor det er planlagt eller stopper operationen, hvis det er nødvendigt. Når laseren er færdig med operationen, placeres flappen tilbage på øjet, hvorefter laseren kan begynde operationen på det andet øje. 

Efter operationen, når de bedøvende midler foretager sig, kan man muligvis opleve lidt ubehag i øjet. Kirurgen vil typisk give øjendråber med hjem, som kan bruges i de efterfølgende dage eller uger. I denne periode skal man, uanset om det er en LASIK- eller LASEK-operation, undgå aktiviteter som svømning, generelt kontaktsport samt støvede miljøer.

Hvad er en LASEK-operation?

Med en LASEK-operation skærer kirurgen i øjets overflade-væv og trækker derefter overfladen væk. Denne operationsmetode er mest egnet til dem med tynde hornhinder. Når overfladen er trukket tilbage, kan laseren arbejde direkte på øjets overflade, mens overflade-vævet bevares intakt. 

Efter operationen bruges en bandage-kontaktlinse i op til en uge for at beskytte øjets overflade, mens det healer. Sammenlignet med LASIK vil øjnene bruge længere tid på at komme sig, og øjnene kan måske også være mere følsomme og grynet efter en LASEK-operation. I den efterfølgende periode, vil du både med LASIK og LASEK have en efterfølgende konsultation hos kirurgen, som følger op på operationens resultater.