Visdomstænder er de tænder, der normalt bryder frem i munden, typisk i teenagealderen eller i starten af tyverne, ofte når man er mellem 17 og 25 år. Visdomstænderne er placeret i den bagerste del af munden, og de er de sidste tænder i hver tandrække. Man hører ofte, at visdomstænder forårsager problemer, som bl.a. kan give store smerter i munden og andre gener. Du kan læse mere om årsagerne til komplikationerne og om fjernelse af visdomstænderne.

Hvilke problemer kan visdomstænder give?

Mens nogle mennesker ikke mærker gener fra deres visdomstænder, kan andre opleve ubehag eller tandsmerter. Ofte skyldes det, at der ikke er tilstrækkeligt med plads til tænderne i munden, som gør, at tænderne vokser skæve, eller at de kun delvist bryder frem. Dette kan føre til problemer som tandkødsbetændelse, karies og infektioner i munden.

Hvordan plejer man sine visdomstænder?

Hvis dine visdomstænder ikke giver anledning til nogen problemer, kan du håndtere dem på præcis samme måde, som du tager vare på dine øvrige tænder. Du behøver derfor ikke at foretage dig andet end at børste dem to gange om dagen og bruge tandtråd dagligt. Derudover bør du passe dit tandtjek med regelmæssige kontrol hos din tandlæge. Hvis du oplever ubehag eller smerter fra dine visdomstænder, kan det være nødvendigt at fjerne dem. Din tandlæge vil undersøge dine tænder og vurdere, om det er nødvendigt med en fjernelse af dine visdomstænder.

Gør det ondt at få fjernet visdomstænder?

Hvis din tandlæge anbefaler, at du får fjernet dine visdomstænder, vil du blive bedøvet under proceduren, så du ikke vil føle nogen smerter. Om visdomstænderne blot kan trækkes ud, eller om de skal bortopereres, kommer an på, hvor i munden de sidder. Kræver det operativ fjernelse vil din tandlæge fjerne tænderne ved at udføre et lille snit i tandkødet og dernæst fjerne tænderne fra kæben. Efter operationen vil du modtage vejledning i, hvordan du skal pleje din mundhule efter indgrebet.

Komplikationer ved fjernelse af visdomstænder

Mens en operativ fjernelse af en visdomstand er en almindelig tandoperation, som ofte forløber uden problemer kan der i nogle tilfælde opstå nogle komplikationer i forbindelse med proceduren. Fx kan fjernelse af visdomstænder irritere tandkødet og medføre tandkødsbetændelse. Din tandlæge vil give dig råd om, hvordan du kan undgå betændelse, efter du har fået fjernet visdomstænder.

Kategorier: Diverse